De 7 grootste misverstanden bij het maken van een website
Een nieuwe website wordt vaak beoordeeld op het fraaie design. De visuals, de look and feel. Alle uiterlijke aspecten, als deze maar aanwezig zijn dan ben je snel tevreden. Toch, zijn er vaak aspecten die vaak onderlicht blijven en misschien wel het allerbelangrijkste zijn voor het succes van een nieuwe website. Om je een beeld te geven welke aspecten je niet moet onderschatten, geven wij 7 tips om de grootste misverstanden bij het maken van een website te voorkomen:
1. Een website gericht op iedereen.
Je kan niet iedereen voorzien en dat is geen misvatting. Dan sla je de plank mis. Focus op wie jij wil helpen. Wat is je doel? Wie is mijn ideale klant? Wat zijn de kenmerken? Of jij een doelgroep hebt in de leeftijdscategorie 18-39 of 40-65. Of wellicht senioren? Het zorgt ervoor dat jouw website anders wordt. Daarnaast heb je daar ook mee te maken bij de inrichting. Daarover meer in punt.
2. De inrichting bepalen zoals jij het wilt.
Je weet nu waar jij je op wilt focussen. Dit zorgt ervoor dat gericht aan de slag kunt met de inhoud van je website. De inrichting bepalen zoals jij het graag ziet is in deze geen slimme zet. De gedachte die jij vaak hebt, match niet altijd met wat jouw websitebezoeker doormaakt. Hij of zij heeft wellicht andere redenen om jouw website te bezoeken. Stem de inhoud af op wat jouw websitebezoeker wilt lezen in plaats van andersom.
3. Mijn website is snel genoeg
De snelheid van je website. Wordt vaak onderschat en weggewuifd. De laadtijd van je pagina’s zijn van zeer groot belang. Naast dat je de websitebezoekers gebruiksgemak wil bieden, heeft het ook impact op de posities van je website in Google. Een laadtijd van 1.0 seconden is acceptabel en tegelijkertijd een vereiste. Alles wat langer duurt is niet ten gunste van je website. Onderschat de laadtijd dus niet!
4. Mijn site is veilig
Dat wordt vaak gedacht, maar dat is in veel gevallen een misvatting. Weet je namelijk zeker dat je website veilig is zoals jij denkt? Je wilt niet gehackt worden, zodat gegevens van jouw klanten op straat komen te liggen. Zorg voor een Secure Sockets Layer (SSL), tegenwoordig Transport Layer Security (TLS), voor het versleutelen van wachtwoorden en andere belangrijke gegevens (https). Het slotje in de zoekbalk geeft een gevoel van veiligheid.
5. Foto’s en video’s zijn al gauw goed
Een foto van Google afplukken. Een not-done. Klinkt logisch, maar is niet zo logisch als dat ik nu zeg. Veel websites maken gebruik van afbeeldingen van het internet. Kies altijd voor unieke zelf geschoten foto’s of video’s van werknemers, klanten of toepasselijke beelden. Voeg ze alleen toe als ze echt iets toevoegen. Anders niet plaatsen.
6. Gebruik vooral moeilijke en specialistische termen
Bij het schrijven van een tekst op de website schieten mensen al gelijk in een soort modus van ingewikkeld en moeilijk. Het moet perfect(ja oke, maar dat is niet verkeerd) en vooral formeel met moeilijke woorden. Oke, stop daar mee! Schrijf zoals je het zelf zou zeggen. Simpel, concreet en met gemakkelijke termen. Niemand heeft er wat aan als je een scala (scala? veel te moeilijk, een reeks klinkt al beter, toch?) aan vaktermen in je tekst stopt, waar de lezer van denkt wat moet ik ermee.
7. Geen rekening houden met marketing
De laatste misvatting is: geen rekening te houden marketing. Geen rekening houden met marketing, in het bijzonder de vindbaarheid van je website(SEO in vaktermen) is misschien wel het meest onderschatte onderdeel. Want waarom zou je rekening houden met marketing. Je website ziet er toch fraai uit. Met goede look and feel. Daar draait het om hoor ik je zeggen. Deels waar, maar wat heb jij er aan als je website er gelikt uitziet, maar niemand je website kan vinden? Juist, exact helemaal niets. Dus bij het maken van je website houd je wel degelijk rekening met marketing. Want jij wil toch ook dat jouw potentiële klanten je kunnen vinden als zij op zoek zijn naar producten en diensten die jij aanbiedt. Zorg ervoor dat alles gereed staat om de weg naar vindbare website niet belemmert wordt.